<1> <2> <3> <4> <5>

2007. dec. 21.

Muzsikás karácsonyi koncert, FMH
A hagyományos Muzsikás karácsonyi koncert az FMH-ban kedves, barátságos, családias hangulatú volt, mint már olyan sok alkalommal. Vendég-zenész jött Kalotaszegről, ifjabb Neti Sanyi, a nagy prímás fia. Ott volt még Petrás Mária is, gyönyörűen énekelt, mint mindig.
foto: Henics Tamás
foto: Fehér Sándor

2007. dec. 17.

Muzsikás karácsony a Zeneakadémián
Az idén is volt Muzsikás karácsony a Zeneakadémián, nem is akármilyen! A felejthetetlen hangulatú hangversenyen a csodálatos hangú Perás Mária és a páratlan zenei élményt nyújtó Pro Musica Leánykar volt az együttes vendége. A lányok szó szerint körbeénekelték a Zeneakadémia nagytermének közönségét, kristálytiszta hangjukkal, bájos természetességükkel lenyűgözve mindenkit. Mesterük, Szabó Dénes mágusként irányította őket, a végén a közönség is teli torokkal együtt énekelt. Sokak számára örökre felejthetetlen este volt.
Magyar Hirlap: Ünnep a Zenekakdémián... (tovább)
fotoalbum

2007. nov. 5.

Hegedű és gardon
A Heti Válasz kulturális sorozatának talán legsikeresebb estje volt a múlt szerdai, amikor a Kossuth-díjas Muzsikás együttes két tagjával, Hamar Dániellel és Sipos Mihállyal beszélgetett Rockenbauer Zoltán
Cikk a beszélgetésről a Heti Válaszban... (tovább)

2007. okt. 27.

Allegro Barbaro: koncert és DVD felvétel
A Millenáris Teátrumban volt a Muzsikás, Jandó Jenő és Petrás Mária hangversenye Allegro Barbaro címmel, ahol a magyar népzene és Bartók Béla zongoramuzsikája szólalt meg. A forró hangulatú koncert a Muzsikás jövőre megjelenő DVD-jének gerincét adja. Az együttes ígéretet tett: aki megőrzi a belépőjegyét és a DVD megjelenésekor elküldi az együttesnek, az gyári áron juthat hozzá a DVD-hez.
foto: Fehér Bertalan

2007. okt. 10.

Telt ház a pécsi zsinagógában
Szól a kakas már címmel, az eltűntnek hitt erdélyi magyar zsidó zene volt a nagy sikerű hangverseny fő témája a kiváló akusztikájú pécsi zsinagógában. A Muzsikás vendége Pribojszki Ferenc,a Di Naye Kapelye együttes cimbalmosa volt. Nem csupán a hangulat volt emlékezetes, hanem a vendégszerető, zeneértő pécsi közönség is.
fotoalbum... (tovább)

2007. okt. 1.

Éri Péter a Muzsikás zenésze a Magyar Rádióban
Népzene határok nélkül címmel új népzenei műsor indul a Kossuth Rádióban vasárnaponként. A Magyar Rádió megújult honlapja erről így ír:
A műsor jellege folyamatzene, ahol a számokat érzelmi, hangulati tartalmuk kapcsolja össze, s csak néha szakítja meg egy-egy beszélgetés, interjú a népzenei életet érintő eseményekről, aktualitásokról, koncertekről, lemezekről.

A műsor szerkesztője Éri Péter, a Muzsikás zenésze. Gratulálunk és sok sikert kívánunk!
tovább...

2007. szept. 30.

Kodály Estek: Koncert Nyíregyházán a Pro Musica Leánykarral
Kodály Zoltán iránti tiszteletből országos koncertsorozatot indított a Muzsikás, ahol a helyi kiváló kórusokkal közös koncerte adnak. A méltán világhíres nyiregyházi Pro Musica Lánykart Szabó Dénes vezényelte a sorozat első hangversenyén. Gyönyörű este volt. A sorozat támogatásáért köszönetet mondunk a MOL Rt-nek
fotoalbum... (tovább)

2007. aug. 12.

Újra a Sziget Fesztiválon a Muzsikás
Sok év után újra zenélt a Muzsikás a Sziget Fesztiválon. Farkas Zoltán-Tóth Ildikó táncosok és Petrás Mária mellet a Palatkai zenészek voltak a vendégek. Az idő is remek volt, a hangulat is hatalmas, igazi örömzene, fesztiválhangulat kerekedett.
Éri Kati: fotoalbum... (tovább)
Dusa Gábor fotói.... (tovább)
írás a sziget.hu oldalról... (tovább)

2007. aug. 11.

Egy gyönyörű helyen: A Wartburg várában
Árpádházi Szent Erzsébet lakhelyén, Thüringiában, a lélegzetelállító Wartburg várában adott bensőséges hangversenyt a Muzsikás és Petrás Mária a nagyszerű magyar művészek részvételével zajló zenei fesztiválon. A koncert utolsó ráadásaképp Mária elénekelte a gyönyörűséges moldvai Esti imát, ami mindenkit megérintett. Az emlékezetes hangversenyt az MDR rádió rögzítette ami hamarosan a világhálón is hallható lesz.
Thüringer Allgemeine: Der Musiksommer blickt nach Ungarn... (tovább, németül)
fotoalbum... (tovább)

2007. aug. 9.

Bartók és a népzene: Újabb felejthetetlen koncert
A két csapat, a Takács Quartet és a Muzsikás őszinte örömmel találkoztak újra. Mint mindig, a közös hangverseny - Sebestyén Mártával együtt - nemcsak a közönségnek, hanem a fellépőknek is hatalmas élményt jelentett. Hosszú percekig zúgott a vastaps.
fotoalbum... (tovább)

2007. aug. 8.

Zajos siker a Schleswig-Holstein-i fesztiválon
Ennek a népszerű fesztiválnak egyik érdekessége, hogy a koncertek az egész tartományban, sokszor csak földutakon nehezen megközelíthető, hatalmas csűrökben vannak, mint például Sebestyén Márta, a Muzsikás közös koncertje Grossenaspe-ben. Ennek ellenére a hely zsúfolásig megtelt, ráadásul a jegyek elővételben mind elkeltek. A közönség hosszasan ünnepelt a koncert végén.
Segeberger Zeitung: Ungarische „Dorfmusiker“ mit temperamentvoller Folklore....(tovább, németül)
Hamburger Abendblatt: Geige mit Schwalben-Gesang ....(tovább, németül)
fotoalbum... (tovább)

2007. aug. 7.A Muzsikás a Schleswig-Holsteini Fesztiválon és Eisenachban
Ungarischer Akzent címen tartják németországi művészeti fesztiválokon azt a rendezvénysorozatot, ahol Magyarország legértékesebb zenéje mutatkozik be. A Muzsikás is meghívást kapott három hangversenyre: a hagyományos magyar népzenét Sebestyén Mártával közösen, Bartók és a népzene kapcsolatát pedig a Grammy-díjas Takács vonósnégyessel együtt mutatják be a Schleswig-Holsteini fesztiválon, Petrás Máriával, a moldvai gyönyörűséges balladákat hitelesen megszólatató énekessel pedig Wartburg várában. Ez utóbbi hangversenyt az MDR rádió is felveszi és sugározza.
Muzsikás Schleswig-Holstein-ben...(tovább)
Muzsikás és Petrás Mária Eisenachban...(tovább)
a Wartburg várában...(tovább, németül)

2007. aug. 5.

Muzsikásvölgy a Völgy Fesztiválon
A Völgy Fesztivál keretében ahogy az Amadinda köré épül az Ütősvölgy, hasonlóan a Muzsikás köré szerveződött a Muzsikávölgy erseménysorozat. Öt koncert és egy zenés erdei séta, vendégek voltak: Berecz András énekes-mesemondó, Bob Cohen zenész-folklorista, Farkas Zoltáán-Tóth Ildikó táncospár, Fehér Ernő zongoraművész. Népzene, Bartók, Kodály művek, az eltűntnek hitt magyar zsidó zene, mese, erdei kirándulás zenével, zsúfolásig megtelt helyszínek, felejethetetlen négy nap.
képek...Muzsikás és Berecz András
képek...Allegro Barbaro: Muzsikás és Fehér Ernő
képek...Világzene: Öcs, Kőfejtő
képek...Szól a kakas már: Muzsikás és Bob Cohen
hvg: Ébresztő a Völgyben: Muzsikás... (tovább)
NAPLÓ: Szellemi zarándoklat... (tovább)

2007. június 30.

A Muzsikás és barátai: Kalotaszegtől Bartókig
Hatalmas siker volt a Muzsikás hangverseny a Művészetek Palotájában, a közönség hosszasan, felállva tapsolt, így köszönte meg a fellépő zenészek, táncosok műsorát. A Muzsikás zenészei a következő heteket a családnak szentelték, legközelebb a hónap végén találkoztak az Aggteleki Cseppkőbarlang hangversenytermében. Időközben megérkezek a koncertről a fotók is.
képek...(foto: Fehér Sándor)
Cikk a koncertről a Magyar Nemzetben...

2007. június 6.

Művészetek Palotája: június 30.
Itt a nyár, itt az idei Hazafelé Fesztivál a Művészetek Palotájában. Ennek keretében kerül sor a Muzsikás együttes legújabb műsorára „Kalotaszegtől Bartókig” címmel, június 30-án, szombaton este 1/2 8-kor. Vendégek: Jandó Jenő, Perás Mária, Farkas Zoltán, Tóth Ildikó valamint táncosok, énekesek Kalotaszegről
tovább...
a hangversenyről...

2007. május 21.

Koncert a Kallós Alapítvány támogatására
Kallós Zoltán Erdélyben élő népzenekutató által létrehozott Kallós Alapítvány a mezőségi Válaszúton felépített egy bentlakásos iskolát, a szórványmagyarság gyeremekei részére lehetővé téve az anyanyelvi oktatást. A Muzsikás az Alapítvány támogatására a Hagyományok Háza segítségével egy hangversennyel járult hozzá. Ezzel is szeretné felhívni a figyelmet az alapítvány céljának rendkívüli fontosságára.
tovább...

2007. május 11.

Bécs: Wiener Konzerthaus, Mozartsaal
Bécs Európában a zene egyik fontos központja, ezért is nagy megtiszteltetés itt hangversenyezni. A 33. Bécsi Nemzetközi Zenei Fesztiválnak számos rangos meghívottja között ott volt a New York-i Filharmonikus Zenekar, Jan Garbarek mellett Schiff András, Perényi Miklós. Ilyen névsorban szerepelni magyar népzenei koncerttel rikaságszámba megy. A Muzsikás és Petrás Mária moldvai énekes hangversenyének közönsége az igényes bécsi komolyzenei koncertlátogatókból került ki. Sokan nem ismerték korábban ezt a zenét. A hatalmas siker azt mutatta, hogy erre a közönségre is nagy hatással tud lenni a népzene és Petrás Mária csodálatos éneke.
ORF Radio: Muzsikás - Weltstars in Wien

2007. május 6.

Tanítás: Muzsikás és a tokiói népzenészek
Tokióban vannak akik szeretik és ismerik a magyar táncokat, vannak akik lelkesen tanulják a magyar zenét. Velük töltött el a Muzsikás egy fél délutánt. Jó volt látni, hogy akik még ilyen távol is élnek Kalotaszegtől, született japánok, milyen odaadással, szeretettel tanulják és művelik a magyar népzenét. Megérte velük foglalkozni.
fotók
Metro: A Muzsikás együttes Japánban turnézott és budapesti koncertre készül

2007. május 5.

Tokió, a város hangulata májusban
Tokió nagy, modern, hatalmas épületek magasodnak, de alatta minden tiszta, rendezett és sok a növény, a virág,az utcákon megcsodálhatók a különleges formájú fák. Minden üdezöld, a levegő is friss, as emberek kedvesek, barátságosak, láttunk nőket a hagyományos kimonóban. Egy kis séta a városban belefért a zsúfolt programba.
fotók

2007. május 5.

Tokió, a halpiacon
Tokió egyik látványossága a turisták által nem nagyon látogatott reggeli halpiac. A Muzsikás is ellátogatott ide megcsodálni a különleges halakat, kagylókat, rákokat és más tengeri lényeket, az elképzelhetetlenül nagy nyüzsgást, és a piac hihetetlen tisztaságát.
fotók a tokiói halpiacról

2007. május 4.

Japán gyerekek, gyerekprogram
Minden gyerek gyönyörű, de a japán (és persze a magyar) gyerekek különösen szépek. A Muzsikás szívesen vállalta el a fesztivál szervezőinek felkérését egy gyerekeknek való programra, koncertre. A Muzsikást nagyban segítette ebben Szemerédy Éva, Japánban élő énekesnő, a Japán Kodály Társaság aktivistájának érzékeny szinkron tolmácsolása.
fotoalbum a gyerekekről
Fidelio: Hazaérkezett nagysikerű Japán turnéjáról a Muzsikás együttes

2007. május 3.

Koncertek Tokióban a International Forum-ban
Tokió, de talán Japán legjelentősebb kulturális központja a Tokyo International Forum. A fesztivál nagyszerű hangultban zajlott, a komoly, érzékeny pillanatok mellett volt helye a vidámságnak is. A párhuzamosan tartott hangversenyek mind telházasak voltak, a kis kamaratermtől a nagy koncertteremig.
képek a koncertekről

2007. május 1.

Japán, Tokió, a La Folle Journée megnyitóünnepsége
Az idén három helyszínen (Nantes, Bilbao, Tokió) rendezett fesztiválsorozat legnagyobb szabású eseménye a tokiói fesztivál volt, 2007. május 2. és 6. között. A prominens személyiségek jelenlétében történt ünnepélyes megnyitón egyedül a Muzsikás adott koncertet, ami azért is megtisztelő, 1400 zenész volt ezen a fesztiválon.
képek a megnyitó ünnepségről

2007. április 20.

Jótékonysági hangverseny, Dunakeszi
A Muzsikás számára rendkívül fontos a kisebbségben élő magyarok támogatása. A Kárpátaljai II. Rákóczi Ferenc Magyar Főiskola újjáépítésének támogatására adott jótékonysági hangversenyt a Muzsikás és Petrás Mária Dunakeszin a VOKE Művelődési Házban. A rendezvény fővédnöke Sólyom László államelnök volt.
fényképalbum

2007. április 18.

Rendhagyó énekóra, Mátészalka
A nagy külföldi fellépések rendkívül fontosak, a magyar kultúra terjesztése fontos feladata a Muzsikásnak. De ugyanennyire fontos, hogy a hazai diákság is ismerje ezt a zenét. A MOL támogatásával jutott el a Muzsikás Mátészalkára, ahol két rendhagyó énekórát tarott a Művelődési Központban, a Képes Géza Általános Iskola majd az Esze Tamás Gimnázium tanulóinak és tanárainak
fényképalbum

2007. április 14.

Heidelberg, Vonósnégyes Fesztivál
Az egyik legszebb német városban, Heidelbergben az idén is megrendezték a Steichquartettfest-et, a Vonősnégyes Fesztivált. Ennek záróestjén játszott a Muzsikás és három klasszikus vonásnégyes, az Ysay, a Petersen és a Vertavo Quartet. A hangverseny végén a közönség vastapssal jutmazta a klasszikus zenei fesztiválokon szokatlan műsort: Haydn, Bartók, Prokofjev és a magyar népzene. Úgy néz ki, az estnek lesz még folytatása.
fényképalbum

2007. március 22.

MUZSIKÁS HÍRLEVÉL
feliratkozás

Hírlevelet indít a Muzsikás
Sok minden érdekes, a Muzsikással kapcsolatos eseményt, történetet osztanánk meg azokal, akiket ez érdekelne. Sokszor fordul elő, hogy fontos hírek nem jutnak el a sajtóhoz, rádiókhoz, és különösen nem a televízió csatornákhoz. Havi rendszerességgel küldenénk hírlevelet ezekről az eseményekről, éresítenénk a hírlevél tagjait koncertekről és mindarról, ami ezekkel összefügg. A hírlevél listára a baloldalon, a HIRLEVÉL menüre kattitva lehet feliratkozi ls bármikor le lehet jelentkezni. Várjuk az érdeklődőket.

2007. március 12.

Bécsben a régi városháza dísztermében
Az Altes Rathaus gyönyörű díszerméban adott forró hangulatú esetét a Muzsikás és Berecz András énekes-mesemondó. A közönség nagy része magyar de sokan voltak olyanok is, akik nem beszélik a nyelvünket. Mégis nagy élvezettel hallgatták Berecz Andrást, aki lenyűgöző egyéniségével mesélt is. Nagyszerű közös műsor volt, reméljük még sok ilyen lesz.
fényképalbum, foto: Henics Tamás

2007. március 3-4.

Két hangverseny Bilbao-ban
A Nantes-i komolyzenei fesztiválhoz hasonló hangversenysorozatot rendeztek Spanyolországban, Baszkföldön, Bilboban március első hétvégéjén. A Musica-Músika fesztiválon Magyarországot a Ránki Dezső-Klukon Edit zongoraművész pár, az Amadinda együttes két zenésze, a Muzsikás, Petrás Mária valamint Bartók Béla és Kodály Zoltán művei képviselték. A Muzsikás két hangversenyénk középpontjában Kodály cselló szóló szonátája volt Roel Dieltiens csellóművész eőadásában
fényképalbum

2007. február 18.

Rádiózenekar - Muzsikás a MÜPA-ban
A Magyar Szimfonikus Korkép rendezvénysorozata részeként a Magyar Rádió, ő Rádió Szimfonikus Zenekara adott hangversenyt a Művészetek Palotájában. A hangverseny második részét Sebestyén Márta nyitotta majd a Muzsikás folytatta a páva-dallam különféle változataival. A siker akkora volt, hogy a tervezetten felül további muzsikálást követelt a közönség. A teljes hangversenyt számos ország rádióállomása átveszi és felvételről sugározza.

2007. február 1-4.

A "La Folle Journée" komolyzenei fesztiválon
Franciaországban, Nantes-ben az idén is megrendezték ezt a különleges komolyzenei fesztivált, ahol négy nap alatt a közel 300 hangverseny volt, amit 140000 vendég hallgatott meg. A Muzsikás, Petrás Mária és Roel Dieltiens belgiumi gordonkaművész közös hangversenyei zsúfolásig telt ház előtt kirobbanó sikert arattak. A Kodály emlékév ezekkel a hangversenyekkel a Muzsikás számára megkezdődött, hasonlóan az elmúlt Bartók emlékévhez, külföldön...
Quest France: Folle journée : « Muzsikas » maestros ! (franciául)
fényképalbum

2007. január 31.

Kodály hangverseny Antwerpenben az Augstinus Muziekcenter-ben
Gyönyörű hangversenyteremmé alakítottak át Antwerpen szívében egy régi templomot, meghagyva a szakrális díszítéseket. Midössze és csak annyi változtatást végeztek, hogy az akuszika nagyszerűvé váljon. Nem véletlenül népszerű ez a hely, ahol a Muzsikás Petrás Máriával és Roel Dieltiens világhíres gordonkaművésszel adott közös koncertet. A hangverseny középpontjában Kodály híres Cselló szólószonátája volt, ami népzenei közegben megszólalva óriási hatással volt a közönségre.

2007. január 29.

A Muzsikás a német Bundestag-ban
Németországban az idén január 29-én emlékeztek a nácizmus áldozataira. Nagy megtiszteltetés, hogy ezen a napon két magyar vendége volt a német parlament ünnepi ülésének: Kertész Imre Nobel-díjas író és a Muzsikás, együttes, aki Németország vezető személyiségeinek, a kormány tagjainak, a parlamenti képviselőknek és a meghívott vendégeknek erdélyi zenét muzsikált a Bundestag üléstermében.
Tudósítás a Bundestag hivatalos honlapján (németül)
"Dieser stofflose Begriff..." (németül)
A Breuerpress cikke az eseményről

2007. január 24.

Berlinben a Bundestag vendége lesz a Muzsikás
Január 29-én tartják meg Németországszerte a nemzetiszocializmus áldozatainak emlélknapját. Az idén készeresen is van magyar vonatkozása az eseménynek: a Bundestag vendége Kertész Imre Nobel-díjas író és a Muzsikás együttes.
tovább...

2007. január 24.

Franciaországba és Belgiumba utazik a Muzsikás
Január 25-én 12 napos európai turnéra indul a Muzsikás együttes és Petrás Mária. A hangversenysorozatra a La Folle Journée idei Nantes-i fesztivál hívta meg az együttest, ahol a világhíres belga gordonkaművésszel Roel Dieltiens-szel közösen koncerteznak. Ezeken kívül két hangversenyt adnak Belgiumban is, Lovenjoel/ben és Antwerpenben.
A La Folle Journée fesztivál

2007. január 7.

Végh Sándor Zenei Estek
Újra a Zeneakadémia nagytermében zenélt a Muzsikás, most a Végh Sándor Zenei Estek sorozat nyitóhangversenyén. Az est utolsó részében népzene, Bartók és Ligeti muzsikája szólalt meg, ahol a Muzsikás mellett fellépett még a sorozat két művészeti vezetője: Keller András és Várjon Dénes. A nagy érdeklődés miatt a pódiumszékeket is kiadták. A közönség egy része most találkozott először a népzenével, talán nem utoljálra.

2006. december 22.

Muzsikás karácsony a Zeneakadémián
Ez már a harmadik év, amikor népzene is megszólal a karácsonyt megelőző napokban a magyar zenei élet talán legjelentősebb pódiumán, a Zeneakadémia nagytermében, ahol mindig megtiszteltetés zenélni. A Muzsikás idei vendége Petrás Mária moldvai énekes és Jandó Jenő zongoraművész volt. A hangversenyen a hangszeres magyar népzene mellett népénekek, karácsonyi énekek, köszöntők, valamint Bartók és Bach művek hangzottak el. A hatalmas érdeklődést az is jelezte, hogy az összes jegy elővételben elkelt. Nagyszerű este volt.
fényképalbum
tovább