Muzsikás, Sebestyén Márta
Bartók Vonósnégyes

Közös koncert a Zeneakademián, 2004. február 2.Többen a Kodály-féle zenei iskolába jártunk és máig életünk nagy részét teszi ki a zene. Fiatal korunkban meghatározó élményt jelentett számunkra a népzenével való talalkozás. Tudjuk, mennyire igaza volt Kodálynak és Bartóknak, mikor egy-egy népdal, hangszeres népzene eredeti előadásformáját a világ zeneirodálmának nagy műveivel tartották egyenértékűnek. Köztudott, hogy milyen nagy hatással volt zeneszerzői életművükre a népzene. Mi, akik a népzenével közel harminc éve foglakozunk, azt hallgatjuk, tanuljuk zenéljük, még a legelvontabb műveikben is érezzük a népzene hatását. Van egy régi álmunk: átadni a hangversenyek hallgatóságának amit nekünk a népzene valamint Bartókék zenéje jelent.

A világhíres Bartók Vonósnégyessel tervezett közös koncerten Bartók és Kodály művek és hozzájuk hangulatban kötődő népzenei dallamok egymáshoz illeszkedve, egymást kiegészítve, időnként egyszerre szólalnak meg, néhányszor közvetlenül is felidézve egyes művek népzenei hátterét úgy, ahogy azt Kodály és Bartók hallhatta.

Muzsikás együttes, 2003.Bartók, Kodály és a hagyományok...

A Muzsikás együttes és a komolyzenei kapcsolódások


A Muzsikás együttes közel harminc éve játszik hangszeres magyar népzenét. Zenélésükben alkalmazzák a gyűjtőútjaikon tanult zenélesi módot, ritmusokat és improvizálásokat. Műfajában a Muzsikás egyike a legismertebb és legnépszerűbb együtteseknek itthon és külföldön. Az együttes állandó vendége a népdalok hiteles tolmácsolója, Sebestyén Márta énekesnő.

Lemezeik világszerte kaphatók az angol-amerikai RYKODISC cég kiadásában. Koncertjeikkel beutazták Európa összes országán túl Észak Amerikát, Ausztráliát, Új Zélandot, felléptek Taivanban, Japánban és Délafrikában is.

Bartók Album című lemezük azt a személyes élményt idézi fel, ahogy a városi, tanult zenész találkozik a népzenével. Ehhez közismert Bartók dallamokat zenélnek úgy, ahogy majd hetven évvel Bartók falusi gyűjtőútjait követően ők maguk találkoztak ezekkel a dallamokkal.

Az album eljutott olyan zenei körökbe is, ahol eddig a népzene eredeti formában nem volt ismert. A Muzsikás együttest Sebestyén Mártával és alkalmanként egy táncospárral kiegészítve a Bartók Album koncertváltozatával számos olyan neves hangversenyterembe hívták meg, mint Londonban a Royal Festival Hall, Párizsban a Theatre de la Ville, Rómában a Santa Cecilia Akadémia Nagyterme, New Yorkban a Symphony Space, a Town Hall vagy az amsterdemi Concertgebouw. Meghívást kaptak olyan híres zenei fesztiválokra, ahol azeddig népzene nem szólalt meg (Bard Music Festival, New York; Aspen Music Festival; Flamand Fesztivál, Belgium; Hammamet Fesztivál, Tunézia; Aix-en Provance Operafesztivál; Hong Kong Művészeti Fesztivál, vagy a híres zongoraművész, Schiff András művészeti igazgatásával szervezett svájci Kartause zenei fesztivál).

A Bartók Album zenei anyagát folyamatosan bővítették, kiegészítették. Így lehetőség nyílt Bartók, Kodály további műveit, Kurtág és Ligeti egyes kompozícióit felhasználva a hangszeres népzenével, népdalokkal együtt közös koncerteket megvalósítani. Neves szólisták (Alexander Balanescu, Roel Dieltiens, Jandó Jenő, Takács-Nagy Gábor, Várjon Dénes), kamaraegyüttesek (Takács Quartet, Keller Vonósnégyes, Camerata Salzburg, Pro Musica Leánykórus) voltak ezeken a koncerteken partnerek itthon és külföldön. A Muzsikás ugyanúgy egyenrangú zenei társnak bizonyult szimfonikus zenekarokkal történő együttműködések során (Tamperei Szimfonokusok, Danubia Ifjúsági Zenekar, BBC Szimfonikusok).

A világsiker azt jelzi, hogy a komolyzenei világban a Muzsikás együttesnek elsőként sikerült elfogadtatnia a magyar népzenét, mint a komolyzenével egyenrangú koncert-műfajt. A Muzsikás együttest és ezáltal a hagyományos népzenét - a jellegzetes stílusjegyeivel együtt - mint zenei formanyelvet befogadta a zenei világ.

A 2003-ban Grammy díjas Takacs Vonósnégyessel közösen tartottak hangversenyeket az Amerikai Egyesült Államok számos nagy koncerttermében, ennek folytatásaként 2004. tavaszán a Carnegie Hall-ban zenélnek, ahol általuk elsőként szólal meg eredeti magyar népzene a világ talán legnagyobb hírű hangversenytermében.

Bár a Muzsikás együttes tagjai nem végeztek Zeneakadémiai tanulmányokat, 1995-ben megkapták a legrangosabbnak számító szakmai kitüntetést, a Liszt Ferenc Díjat. 1999-ben az együttes Kossuth Díjat kapott, 2000-ben nekik ítélték a Magyar Örökség díjat.
Bartók Vonósnégyes - Muzsikás és Sebestyén Márta
Zeneakadémia 2004. febr. 2.
Program1


Szászcsávási táncok


Muzsikás: vonós-zenekar

2


Pásztornóták hosszúfurulyán


Éri P.:hosszúfurulya, Sebestyén M.: ének

3


Kanásztáncok két hegedűn


Porteleki L.: hegedű, Sipos M.: hegedűUgrós és friss


Muzsikás: vonós-zenekar

4


Bartók: 4. Vonósnégyes (1928) I. Allegro


Bartók VonósnégyesMoldvai övestánc


Éri P.: kaval, Hamar D.: dobBartók: 4. Vonósnégyes, II. Prestissimo, con sordino


Bartók VonósnégyesFújnak a fellegek


Sebestyén M.: énekBartók: 4. Vonósnégyes, III. Non troppo lento


Bartók VonósnégyesGyimesi táncok


Sipos M.: hegedű, Hamar D.: ütőgardonBartók: 4. Vonósnégyes, IV. Allegretto pizzicato,
V. Allegro molto


Bartók Vonósnégyes
- - - - - - - - - - - - - -szünet - - - - - - - - - - - - - -
1


Kodály: 2. Vonósnégyes (1908 09) 2. tétel, részlet


Bartók Vonósnégyes

2


Marosszéki Táncok


Muzsikás: vonós-zen, Sebestyén M.: ének

3


Dudautánzás énekhangon


Sebestyén M.: énekBartók: Sonatina (1915) Dudások, Medvetánc


Bartók Vonósnégyes, Hamar D.: nagybőgőGyimesi medvetánc és héjsza


Sipos M.: hegedű, Hamar D.: ütőgardon

4


Bartók: 44 Hegedűduó (1931), 44. duó


Sipos M.: hegedű, Hargitai G.: hegedűPejparipam rezpatkója


Sebestyén M.: énekBartók: 44 Hegedűduó, 28. duó


Sipos M.: hegedű, Hargitai G.: hegedűBartók: 44 Hegedűduó, 32. duó


Sipos M.: hegedű, Hargitai G.: hegedűMáramarosi táncok


Muzsikás: hegedűk-gitár-dob

5


Pakulár ballada


Sebestyén M.: ének, Muzsikás: furulya-hegedű

6


Bota és Invertita


Muzsikás: vonós-zenekarBartók: Román népi táncok (1915; átirat: Arthur Willner) I. Joc cu bata


Bartók vonósnégyes, Hamar D.: nagybőgőBartók: Román népi táncok, II. Braul


Bartók vonósnégyesPe loc


Éri P.: kavalBartók: Román népi táncok, III. Pe Loc


Bartók vonósnégyesBartók: Román népi táncok, IV. Buciumeana


Bartók vonósnégyes, Hamar D.: nagybőgőBartók: Román népi táncok, V. Poarca Romaneasca


Bartók vonósnégyes, Hamar D.: nagybőgőMéhkeréki táncok


Muzsikás: vonós-zenekarBartók: Román népi táncok, VI.,VII Maruntel


Bartók vonósnégyes, Muzsikás: vonós-zenekarTovábbi információk:
Szép Fruzsina
fruzsinaszep@hotmail.com
tel: 20.214.631