Amit a külföldiek irigyelnek

Ajánló: Hamar Dániel zenész

NSZ • 2003. december 12.

Külföldi ismerőseim mindig rácsodálkoznak a fővárosi zenei választékra, mert máshol nem természetes, hogy ilyen sok színvonalas koncertet rendeznek. Gondoltam, a pestiek figyelmét is felhívom erre a gazdag kínálatra.


A Marczibányi Téri Művelődési Központban ma ötkor igazi családi programot rendeznek: a Kaláka-est címe Szabad-e ide bejönni Betlehemmel? Nem ismerek még egy olyan hazai együttest, amelyik a Kalákánál jobban képes alárendelni a dalokat a versnek: így azokhoz is eljuttatják az irodalmat, a gyönyörű magyar verseket, akik egyébként nem olvasnak.

Hét órától a Bartók-emlékházban a Bartók Vonósnégyes és Jandó Jenő lép fel. Ők különösen kedvesek számomra, hiszen mi, a Muzsikás együttes „kooperálunk” a klasszikus zenével, ők pedig fantasztikusan nyitottak más műfajok iránt. Koncertjük ilyen kis helyen, mint az emlékház, különösen maradandó élmény.

A Millenárison hétkor a Háromszék Táncegyüttes lép fel, amelynek egyes tagjai a Sepsiszentgyörgy közelében lévő hagyományőrző kis falvakban élnek, így hitelesen táncolnak.

Ugyanezért a hitelességért ajánlom vasárnap fél nyolckor a Zeneakadémiát: Sebestyén Márta mellett olyan erdélyi és felvidéki „adatközlőket” (énekeseket, zenészeket, táncosokat) hívtunk meg, akik nem előadóművészek, produkciójukat nem színpadi formátumban adják elő. Helyette közösségi zenét láthat-hallhat, aki eljön, és olyan élményben lehet része, amely megváltoztatta Bartók és Kodály életét.

Szombat este nyolckor a Millenárison Al di Meola játszik, aki azért zenélhet több évtizede ugyanabban a műfajban, mert zenéje nem divat, hanem állandó érték.

A Mátyás-templomban este nyolckor adventi hangversenyt ad a Magyar Virtuózok Kamarazenekar, Pérchy Kornélia, Gregor József, Kovács Endre és Szenthelyi Miklós. Bach, Händel, Vivaldi művei segítenek megnyugtatni a lelkünket és felismerni, hogy az advent, a karácsony nem a rohanásról, a vásárlásról szól.

Lejegyezte: Serfőző Melinda